HISTORIE

 

 

De boerderij moet gebouwd zijn ergens tussen 1654 en 1672. In 1672 werd het erf bewoond door een zekere Thele Roelofs, pachter van Wolter Santinge. Tot na 1832 blijft het erf eigendom van nazaten uit deze familie. Het bijzondere van de boerderij is dat het de enige boerderij van Koekange is die niet haaks op de weg staat maar evenwijdig aan de weg.

 

In de 18e eeuw is deze boerderij de enige boerderij in “De Russen”. Deze naam is ontleend aan het gras dat in deze omgeving heel veel groeide. Rus (Juncus) is een geslacht van planten uit de russenfamilie(Juncaceae). De planten lijken oppervlakkig gezien op grassen. Het land was van Theeke Russche.

Kaart uit 1832

 

 

Kaart uit 1832.

 

 

 

 

 

De Oshaar hoorde voor de 19e eeuw kerkelijk bij Ruinen, en bestuurlijk onder het schuldambt van Koekange-De Wijk-Ansen-Pesse en Echten. 1n 1802 werd, na de invoering van gemeenten, de Oshaar aangesloten bij Koekange.

Oorspronkelijk was de Oshaar (ossehaer) een osseweide, een gemeenschappelijk stuk land waar ossen graasden, in de dagen dat er nog geen paarden werden gebruikt om het boerenland te bewerken.

In 1832 is de totale oppervlakte van het bedrijf ruim 50 ha waarvan 22 ha heide. In 1856 is de boerderij herbouwd en in 1964 verbouwt men het voorhuis. In 1993 wordt er aan de overkant van de weg, door de toenmalige eigenaar, een nieuwe boerderij gebouwd. Deze boerderij wordt dan verkocht en verbouwd tot woonboerderij. Op de voormalige deel maakt men een gastenverblijf. In 2002 wordt het achterste deel van de boerderij als wooneenheid verkocht.

Sinds september 2008 zijn wij, Anton & Hetty, eigenaar van het voorste gedeelte van de boerderij met het gastenverblijf. Een prachtig plekje op het Drentse platteland.

 

Klik op de foto's voor vergrote weergave